Totaal aantal pageviews

Wij zoeken, kraakvers, nog nooit gebruikt, spiksplinternieuw speelgoed. Dit om Sinterklaasfeesten te geven. De werkingen die wij uitkiezen situeren zich in de armste wijken van Antwerpen. Vluchtelingen, allochtonen, autochtonen, vierde wereld, je vindt er zo wat alles met één gemeenschappelijke noemer: armoede troef. We willen de weg naar een buurthuis, weg ook naar een opvang, duidelijker in de kijker zetten en de drempel verlagen. Emmanuella en Miek

woensdag 24 november 2010

EVEN OPFRISSEN


Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti

In 1920 werden in de Verenigde Staten twee Italiaanse immigranten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti opgepakt op beschuldiging van roofmoord.Hoewel tijdens hun proces duidelijk was dat ze onschuldig waren, werden ze schuldig bevonden, enkel omdat ze anarchosyndicalisten waren.
“Ter wille van de waarheid en de rechtvaardigheid verzoeken wij u, mocht uw beslissing ten nadele van Sacco en Vanzetti uitvallen, ons te arresteren en aan te klagen wegens meineed”, schreven veertien getuigen in 1927 aan gouverneur Fuller van Massachusetts. De veertien getuigen hadden Sacco en Vanzetti van een perfect alibi voorzien.
Overal in de VS en daarbuiten waren jaren achtereen massale protesten en massabetogingen tegen deze gruwelijke vorm van klassenjustitie. Mensen als Albert Einstein, Anatole France, Romain Rolland, Henri Barbusse, George Bernard Shaw, John Dos Passos, Alfred Dreyfus en Madame Curie tekenden petities. Niets mocht baten. Hoewel ze gratie hadden kunnen krijgen, weigerden zij dit omdat zij dan schuld hadden moeten bekennen. Op 23 augustus 1927 werden beiden op de elektrische stoel ter dood gebracht. Er ging een golf van ontzetting door de wereld.
REHABILITATIE…..
Op 23 augustus 1977 (een halve eeuw later) ondertekende gouverneur Michael Dukakis van Massachusetts een proclamatie waarin stond dat Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti geen eerlijk proces hadden gekregen. Spencer Sacco uit Newport, Rhode Island, kleinzoon van Nicola Sacco, was bij die gelegenheid aanwezig en verklaarde dat hij deze proclamatie verkoos boven een postume gratieverlening omdat dat alsnog, postuum, een schuldbekentenis zou inhouden. Weer twintig jaar later, op 23 augustus 1997, werd in de bibliotheek van Boston “voorlopig” een plaquette onthuld. "Hiermee geeft de stad toe dat deze mannen geen eerlijk proces hebben gekregen" zei burgemeester Thomas Menino bij die gelegenheid.
Giuliano Mortaldo,met zijn film, Ennio Morricone met zijn muziek en o.a. Joan Baez met haar stem, maakten het duo onsterfelijk...of hoe een bubbeltje rollen kan... Het verchrikkelijk eindresultaat veranderde natuurlijk niet.


Opgedragen aan Agnes Steenssens van Inside Outside.

Emmanuella

Geen opmerkingen: