Totaal aantal pageviews

Wij zoeken, kraakvers, nog nooit gebruikt, spiksplinternieuw speelgoed. Dit om Sinterklaasfeesten te geven. De werkingen die wij uitkiezen situeren zich in de armste wijken van Antwerpen. Vluchtelingen, allochtonen, autochtonen, vierde wereld, je vindt er zo wat alles met één gemeenschappelijke noemer: armoede troef. We willen de weg naar een buurthuis, weg ook naar een opvang, duidelijker in de kijker zetten en de drempel verlagen. Emmanuella en Miek

maandag 22 november 2010

DE BRIEF




Twee dames uit de organisaties vergezellen ons wanneer wij onze officiële brief deponeren bij Sinterklaas. Zijn opslagplaatsen zijn nu tot in de nok gevuld. Wij hadden een paar weken geleden al een voorsmaakje gehad, maar wat wij nu te zien krijgen… wij zijn danig onder de indruk. Kun je je voorstellen hoe onze twee medebezoeksters er verbouwereerd bijstonden.
“Goh, echte pakken”, reageert één van de dames. Inderdaad, daar is het KIEMMA ook om te doen.
Ze durven de dozen nauwelijks aanraken, dus doen Miek en ik het even voor.
De schroom gaat vlug over en in een mum van tijd staan we elkaar waren aan te prijzen als regelrechte verkopers. We hebben daar eigenlijk wel plezier in. Zelfs de Sint speelt even mee, tot plots één van de twee dames opmerkt, “maar dit kan niet”. De stilte die valt is “oorverdovend”…. De pret is uit. Zwarte Piet schraapt zijn keel en vraagt:”wat mag dan wel het probleem zijn, dames?”
“Voor onze kinderen niets met batterijen”, zegt de lieve mevrouw. “Ecologiste, zeker?”, vraagt een voorbij fietsende Sinterklaasknecht. “Toch niet” fluistert de Mevrouw, bijna verlegen, “maar onze kinderen komen uit gezinnen die overleven op gratis voedselpakketten, die gezinnen hebben geen geld om batterijen te kopen.”
De Sinterklaasknecht had dit antwoord niet verwacht en rijdt van eerlijke schaamte recht in een stapel kartonnen dozen.
“God straft onmiddellijk” reageert de Sint koelbloedig en dan keert hij zich om naar ons: “komen jullie maar eens mee, dames, het is niet enkel elektronica dat op de fabricageafdeling hoogtij viert.’
Was dat een opluchting, voor iedereen.
Emmanuella

Geen opmerkingen: