Totaal aantal pageviews

Wij zoeken, kraakvers, nog nooit gebruikt, spiksplinternieuw speelgoed. Dit om Sinterklaasfeesten te geven. De werkingen die wij uitkiezen situeren zich in de armste wijken van Antwerpen. Vluchtelingen, allochtonen, autochtonen, vierde wereld, je vindt er zo wat alles met één gemeenschappelijke noemer: armoede troef. We willen de weg naar een buurthuis, weg ook naar een opvang, duidelijker in de kijker zetten en de drempel verlagen. Emmanuella en Miek

donderdag 11 december 2014

DE PERS EN 10 JAAR KIEMMA


3 kranten lieten “10 jaar KIEMMA” niet zomaar voorbijgaan:
Het Laatste Nieuws
Gazet van Antwerpen
Het Nieuwsblad
Gazet van Antwerpen gaf ons KIEMMA zelfs nog een grote foto op haar voorpagina en trots dat we waren.  We zetten de berichten integraal op het blog zodat diegenen die ze gemist hebben ze alsnog kunnen lezen.  Het zijn er inderdaad maar twee bijdragen die we hier weergeven om de eenvoudige reden dat het artikel van de Gazet van Antwerpen hetzelfde is als dat van Het Nieuwsblad.  De foto’s kunnen we spijtig genoeg niet afdrukken maar geloof ons dan maar dat ze prachtig waren…  


PERSARTIKEL: GAZET VAN ANTWERPEN en HET NIEUWSBLAD

“Wij doen alles voor een glimlach bij de kinderen”
04/12/2014 om 00:00 door Naomi De bel
Antwerpen - In zaal Eeninghe in de Pro-vinciestraat vond gister-middag een sinterklaas-feest plaats voor kinderen uit kansarme gezinnen. “De Sint deelt hier aan ieder kind spiksplinternieuw speelgoed uit”, zegt Emmanuella Van Paemel, een van de opricht-sters van het project.
In de zaal hing gisteren een gezellige drukte. In vlinders geschminkte meisjes en jongens met hun neus in de kleurboeken, een honderdtal kinderen wachtte gespannen de komst van Sinterklaas af. “Mijn vier kinderen kijken elk jaar enorm uit naar dit sinterklaasfeest”, vertelt mama Mary Casilda. “Wij komen al tien jaar en de kinderen vinden het geweldig om de cadeautjes te krijgen.”
Geen tweedehands
Tien jaar geleden organiseerden Emmanuella Van Paemel (65) en Miek Cleerbout (66) het sinterklaasfeest voor het eerst. “In 2005 hebben wij de vereniging KIEMMA opgericht”, weet Van Paemel. “Via die weg schenken we nieuw speelgoed aan verenigingen die werken met kansarme kinderen.”
Dit jaar werkten de initiatiefneemsters samen met de armoedeorganisaties vzw Raad en Daad, Kriebelteen en KRAS Zuid. “Die organisaties hebben ervoor gezorgd dat er gisteren zo’n 110 kinderen aanwezig waren”, aldus Cleerbout. “In onze beginjaren telden we maar dertig aanwezigen. Het project breidt dus ieder jaar uit.”
Voor het sinterklaasfeest mochten de kinderen zelf hun speelgoed uitkiezen. “Elk jaar liggen er folders van een aantal winkels klaar. Daaruit mogen de kinderen een cadeau kiezen tot 40 euro”, aldus Van Paemel. “Sinterklaas geeft het pakje dan aan elk kindje persoonlijk af. Ook van Zwarte Piet krijgt iedereen nog wat snoep, mandarijntjes en boeken.”
Voor de organisatrices is het vooral belangrijk dat de kinderen nieuw spullen krijgen. “Ik vind het hallucinant dat kansarme kinderen tweedehands speelgoed zouden krijgen”, reageert Van Paemel. “Het wordt tijd dat mensen beseffen dat ieder kind evenveel recht heeft op nieuw speelgoed. Wij zorgen daar voor en wij doen alles voor een glimlach bij de kinderen.”
Mama Rafa Elraoui is alvast heel blij met het initiatief. Samen met haar kinderen komt zij voor het zesde jaar op rij de Sint begroeten. “Ieder jaar beleven wij hier een fantastische namiddag”, zegt Elraoui. “De kinderen krijgen cadeaus en kunnen spelen, terwijl ik een handje help in de keuken.”
Financiering
Voor de financiering van het feest schrijft Van Paemel elk jaar verscheidene bedrijven en de Koning Boudewijnstichting aan. “Daarnaast geef ik ook nog lezingen om geld in te zamelen. Alle giften zijn welkom om dit nog jaren te kunnen organiseren.”


  


PERSARTIKEL: HET LAATSTE NIEUWS
  
ANTWERPEN/WILRIJK/VREMDE 03/12/2014
JEUGDVRIENDINNEN ORGANISEREN TIENDE SINTERKLAASFEEST VOOR KANSARME KINDJES

De organisatie KIEMMA speelt vanmiddag al voor de tiende keer Sint voor meer dan 100 kinderen uit de armste wijken van Antwerpen. De organisatoren zetten zich het hele jaar in om hen in december spiksplinternieuwe geschenkjes te kunnen geven. "Laat hen een paar uur hun armoede vergeten", klinkt het.
MARIKE GOOSSENS
In de lokalen van vzw Raad en Daad in de Provinciestraat is het een en al bedrijvigheid. Twee enthousiaste zestigers, Miek Cleerbout uit Vremde en Emmanuella van Paemel uit Wilrijk, zijn samen met een team van vrijwilligers volop bezig met de voorbereidingen van het Sinterklaasfeest. Vanmiddag ontvangen ze 112 kinderen die leven in extreme armoede. Ze bezorgen hen een feestelijke namiddag, met spelletjes, grime, een knutsel- en voorleesmoment en natuurlijk ook een bezoekje van Sinterklaas en Zwarte Piet. De kinderen krijgen geen tweedehands speelgoed of een afdankertje als cadeautje, maar een volledig nieuw geschenk, recht uit de speelgoedwinkel.

"Mijn zoon Helger werkte in 2002 als vrijwilliger in Antwerpen. Hij vertelde me dat hij enkele schrijnende Sinterklaasfeestjes had bijgewoond, waar kinderen tweedehands en afgedankt speelgoed kregen", vertelt Emmanuella. "Ik dacht erover na en in 2004 besloot ik om zelf iets te organiseren." Haar jeugdvriendin Miek zette haar schouders mee onder het project en zo werd vereniging KIEMMA opgestart. De twee zamelen ondertussen al 10 jaar geld in waarmee ze, op vraag van Sinterklaas natuurlijk, naar speelgoedwinkels trekken om cadeautjes te kopen.
Geen oud speelgoed
Buitenstaanders begrijpen het soms niet helemaal. "Soms krijgen we oud speelgoed of 'fris gewassen' knuffelberen, maar dat willen we niet. 'Is dit niet goed genoeg?', vragen ze dan. Maar wij willen net dat de kinderen een paar uur hun armoede kunnen vergeten. Dat kan enkel als ze nieuw speelgoed krijgen", vertellen de dames. Al blijft de armoede ook tijdens het feest zichtbaar. "We beseffen dat de banaan en pannenkoek die de kinderen van ons krijgen als vieruurtje voor sommigen ook hun avondeten is." Ook de locatie was niet altijd optimaal. De afgelopen 10 jaar organiseerde KIEMMA feesten in de Stuyvenbergwijk, maar ook in het gekraakte Dominicanenklooster en de Kerk in de Ploegstraat. "Er was geen verwarming of elektriciteit, maar dankzij de mensen van Het Kievitsnest en Het Daklozen Actie Komitée (DAK) werd een bouwvallige zaal omgevormd tot feestzaal", zegt Emmanuella. "Al schrokken onze Sint en Zwarte Piet wel van de omstandigheden toen ze arriveerden."

Ondertussen werken de dames al vier jaar samen met vzw Raad en Daad en CKG. Ook in scholen werden er al enkele geldinzamelacties opgezet. "Ik had 10 jaar geleden nooit gedacht dat we dit zolang zouden volhouden. Na het feest neem ik even rust, maar in februari 2015 starten we alweer opnieuw met de fondsenwerving voor de volgende editie", besluit Emmanuella.

Wij genieten ervan, jullie toch ook?
Emmanuella






1 opmerking:

TALITHA zei

http://www.gva.be/cnt/dmf20141203_01410116/wij-doen-alles-voor-een-glimlach-bij-de-kinderen

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/-elk-kind-verdient-nieuw-speelgoed-a2139698/

Dit zijn de links naar de persatikels MET de foto's!!

Talitha